Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU - 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových Výrobků, § 8 odstavec 10.


1. Obiloviny obsahující lepek

pšenice (například špalda a khorasan, kamut) , žito, ječmen, oves

2. Korýši 

a výrobky z nich

3. Vejce

a výrobky z nich

4. Ryby

a výrobky z nich

5. Jádra podzemnice olejné (arašídy)

 a výrobky z nich

6. Sojové boby

a výrobky z nich

7. Mléko

a výrobky z něj (včetně laktózy)

8. Skořápkové plody

mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie,           makadamie

9. Celer

a výrobky z něj

10. Hořčice

a výrobky z ní

11. Sezamová semena

a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany

v koncentracích vyšších než 10 mg/kg, nebo 10 mg/l, vyjádřeno SO2

13. Vlčí bob (lupina)

a výrobky z něj

14. Měkkýši

a výrobky z nich